Шолц: Украйна и страните от Западните Балкани трябва да бъдат присъединени към ЕС

"Важно е ЕС да изпрати позитивен сигнал към Западните Балкани на фона на войната в Украйна", посочи той

10.06.2022 | 20:02 Редактор: Ваня Кузманова
Шолц: Украйна и страните от Западните Балкани трябва да бъдат присъединени към ЕС

Германският канцлер Олаф Шолц обеща на страните от Западните Балкани помощ за съживяване на процесите по присъединяването им към Европейския съюз. Първата обиколка в региона на избрания през декември канцлер започна от Косово, утре той ще бъде и у нас.

Канцлерът е на дипломатическа совалка на Балканите преди лидерската среща на Евросъюза след две седмици.

В Прищина Шолц заяви, че Косово отдавна изпълнява критериите за визова либерализация и Германия поддържа това становище пред останалите европейски страни, предаде БНР.

Шолц допълни, че в светлината на руското нападение над Украйна е важно Европейският съюз да изпрати позитивен сигнал към страните от Западните Балкани.

"Затова е много важно да дадем знак за надежда и уверение, че този присъединителен процес е желан и възприеман сериозно от Европейския съюз. И че има реален шанс, ако всички се опитат да покрият изискванията", посочи Шолц. 

След началото на войната Украйна поиска ускорено приемане в съюза, на която идея Германия и други страни в съюза се противопоставиха. Днес Шолц заяви, че и Украйна, и страните от Западните Балкани трябва да бъдат присъединени. 

Формалният процес обаче е възпрепятстван и от политическите спорове в региона, включително този между България и Северна Македония.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Пенчо
преди 2 години
А до сега защо това не се е случило? Какво е възпрепятствало присъединяването? Нима причината за скоростното им форсирано присъединяване е нарасналата заплаха за оцеляването на ЕС като цяло? Сигнализирай за неуместен коментар