Китай: Изнасяме много повече за САЩ, въпреки позицията им за разделяне на икономиките

10.06.2022 | 14:49 Редактор: Тодор Петров
Китай: Изнасяме много повече за САЩ, въпреки позицията им за разделяне на икономиките

Износът на Китай за САЩ продължава да се увеличава с по-бързи темпове през май, демонстрирайки устойчивостта на китайския експорт и зависимостта на американския пазар от вноса на различни продукти, независимо от категоричната позиция на Вашингтон за разделяне между първите две икономики, съобщи радио "Китай".

През първите пет месеца китайският износ за САЩ е нараснал с 12,9% на годишна база до 1,51 трилиона юана (226,2 милиарда долара), докато вносът на Китай от САЩ се е увеличил леко с 2,1% до 489,3 милиарда юана. През периода търговският излишък на Китай със САЩ е достигнал 1,02 трилиона юана (153 милиарда долара), което е ръст от 19% на годишна база.

Тези различия дават ясна картина за структурата на двустранната търговия, от която се вижда, че САЩ разчитат повече на китайски продукти, предимно стоки за бита, отколкото Китай на вноса от САЩ, който е предимно високотехнологични продукти и технологии.

Експерти прогнозират, че търговията на Китай със САЩ може да продължи да расте през следващите месеци, особено след като американските власти изпращат сигнали за възможно премахване на допълнителни мита върху китайски стоки.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК