Саркози отхвърли обвиненията за корупция и търговия с влияние

Според него френското правосъдие се използва за разчистване на политически сметки

03.07.2014 | 14:25 Редактор: Мариета Иванова
Саркози отхвърли обвиненията за корупция и търговия с влияние

Бившият френски президент Никола Саркози отхвърли всички отправени срещу него обвинения за корупция и търговия с влияние. Според него френското правосъдие се използва за разчистване на политически сметки.

Премиерът на страната Манюел Валс отхвърли твърденията му и заяви, че всеки, който е нарушил закона трябва да отговаря пред съда.

След 15-часов разпит, експрезидентът официално стана заподозрян по дело за търговия с влияние. По думите на Саркози делото срещу него цели да накърни репутацията му.

„Ситуацията е достатъчно сериозна, за да кажа на френския народ, че сме изправени пред политическа употреба на част от съдебната система. Казвам на всички, че никога не съм ги предавал и никога не сам извършвал действия, насочени срещу принципите на Републиката и закона“, коментира Саркози.

Министър-председателят на Франция Манюел Валс отхвърли твърденията на Саркози, че действията на властите са свързани с намеренията му да се завърне в политиката.

Според следствието Саркози е обещал на съдия престижен пост в Монако, ако той му предостави информация за хора на разследване за нелегално финансиране на президентската му кампания. Това е първият случай в новата френска история, при който бивш държавен глава става обект на полицейски разпит.