Макрон защитава Путин: Това нова дипломация ли е за прекратяване на огъня?

Ако се оставят териториалните придобивки в ръцете на Русия, тогава Путин ще си възвърне политическата сила

09.06.2022 | 17:11 Редактор: Теодора Патронова
Макрон защитава Путин: Това нова дипломация ли е за прекратяване на огъня?

Западът има две цели във войната в Украйна: да поддържа украинския суверенитет и да възпира Русия от всякакви подобни нападения срещу европейски държави в бъдеще, пише за Financial Times Джон Соърс, бивш шеф на британското външно разузнаване.

Боевете в района на Донбас обаче са зловещи и е изкушаващо да се подкрепи всеки ход, който да сложи края им. Не е изненадващо, че имаше призиви за ранна инициатива за мир, а френският президент Еманюел Макрон каза, че е важно да не се "унижава" Русия заради нейната инвазия – забележка, която предизвика ледена реакция от началника на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски.

Проблемът е, че прекратяване на огъня сега би гарантирало военните придобивки на Русия на терен. Няма причина да мислим, че Владимир Путин ще се съгласи да се оттегли; всъщност окупаторите трескаво "русифицират" окупираните зони, налагайки руския език в училищата, контролирайки медиите и поставяйки марионетки в местната администрация.

Днес лидерите на Украйна искат да продължат борбата и със сигурност не желаят прекратяване на огъня сега, когато може би виждат пика във военното настъпление на Русия. Украинските лидери се притесняват, че подобни коментари са прелюдия към нов кръг от дипломация, предназначена да постигне преждевременно прекратяване на огъня, което да спаси репутацията на Путин за сметка на Украйна.

Украйна призовава за победа над Русия. Не е ясно какво означава това на практика, но е в противоречие с призива на Макрон Путин да не бъде унижаван. Франция оказа ценна военна помощ на Украйна и подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия. Но е поразително, че Макрон не си направи труда да посети Киев повече от 100 дни след началото на войната, докато поддържаше чести телефонни контакти с Путин. Френските компании са най-неохотно настроени към напускането на Русия, може би с надеждата, че оставането там ще им донесе ползи в бъдеще. Не бива да се учудваме, че лидерите на Украйна се опасяват от намеренията на Макрон.

Ако още един кръг от европейска дипломация остави териториалните придобивки в ръцете на Русия, тогава Путин ще си възвърне политическата сила у дома и ще се почувства уверен за нови военни приключения в бъдеще. Но преждевременното примирие ще помогне на Путин да изтръгне победата от челюстите на поражението. Никой западен лидер не трябва да способства за това.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК