fallback

Украйна, Германия, Франция и Русия обсъдиха мерки за справяне на кризата в Украйна

Те се обединиха около позицията, че за да има мир в страната е нужно двустранно прекратяване на огъня.

03.07.2014 | 09:29 Автор: Мариета Иванова

Външните министри на Украйна, Германия, Франция и Русия съгласуваха пакет от мерки за нормализиране на ситуацията в Украйна. Те се обединиха около позицията, че за да има мир в страната е нужно двустранно прекратяване на огъня. Междувременно украинското министерство на отбраната съобщи точно колко военни са загинали от началото на антитерористичната операция срещу проруските сепаратисти.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че с четиримата му колеги са постигнали съгласие, че е необходимо в най-кратки срокове да се съгласуват условия за примирие, като се свика контактна група по този въпрос.

Германският министър на външните работи Франк Валтер Щайнмайер, от своя страна, заяви, че страните са заявили ясна „привързаност към идеята за двустранно прекратяване на огъня". Същевременно украинският първи дипломат Павел Климкин подчерта, че това е възможно само при спазване на мирния план, предложен от президента на Украйна Петро Порошенко.

Четирите страни са постигнали единомислие, че за нормализирането на ситуацията трябва да следи Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Освен това външните министри, участващи в преговорите, подкрепят идеята за изпращане на наблюдатели от организацията на руските гранични пунктове по общата граница с Украйна. От началото на операцията срещу сепаратистите в Източна Украйна досега са загинали 200 военни и са ранени 619. В Донецка област са загинали над 160 цивилни. Междувременно изпълняващият функциите на министър на отбраната Михаил Ковал, че в плен при терористите остават 29 украински военни.

 

fallback
Още от Свят
fallback