Енергетиците в Гърция ще стачкуват със спиране на тока

Катя Пеева, кореспондент на БНР в Солун

03.07.2014 | 00:15
Енергетиците в Гърция ще стачкуват със спиране на тока

Коментар на Катя Пеева, кор. на БНР в Солун в Денят он ер на 2 юли.


Още по темата

Стачката на енергетиците в Гърция е заради приватизацията в сектора. Енергетиката  в Гърция е сектор с високи заплати, а влизането на частна фирма в държавната компания ще доведе до подбор на кадрите и вероятно намаление на заплатите. Освен това частният инвеститор се очаква да повиши цените на тока.

От 3 юли започва обсъждането на продажбата на 30% от дяловете на държавната енергийна компания. По неофициална информация има интерес от швейцарска, италианска, руска компания.

Опозицията в Гърция използва повода да насърчи протестите на енергетиците, включително и партията Сириза. Нейният лидер предложи референдум за приватизацията на електрическата компания.

Синдикатите предупредиха, че започват почасово спиране на тока като знак на протест.
Туристическите райони обаче едва ли ще бъдат засегнати за повече от половин час.

Правителството на Гърция се опита да покаже, че владее ситуацията и обеща, че ако енергетиците изпълнят заканата си, ще обявят гражданска мобилизация.

От 1 юли в Гърция има увеличение на цената на тока,11% за т.нар. втори дом. Правителството обясни мярката с решението на кредиторите на Гърция. Решението засяга и всички чужденци, включително и българите-собственици на вили в Гърция.

Чуйте целият разговор на Веселин Дремджиев с Катя Пеева във видеото.