Русия: Доставките на оръжие за Украйна ще доведат до развитие на черния пазар

Според Захарова международните престъпни групировки вече са разработили схеми за износ на въоръжение от Киев

08.06.2022 | 16:11 Редактор: Теодора Патронова
Русия: Доставките на оръжие за Украйна ще доведат до развитие на черния пазар
Русия: Доставките на оръжие за Украйна ще доведат до развитие на черния пазар

Държавите от Запада забравят, че военните доставки за Украйна водят до развитие на черния пазар на оръжие, включително и в Западна Европа, заяви днес по време на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Те си мислят, че това е еднопосочен билет. Мислят си, че ще се отърват от старото си въоръжение, като го изпращат или в Украйна, или в трети държави, като ги заставят да предадат на киевския режим своята още по-остаряла техника. Но те забравят, че военните доставки за Украйна водят до развитие на черния пазар на оръжие, включително в Западна Европа", каза дипломатът.

По думите ѝ, самите държави-доставчици мълчат по този въпрос, но независими експерти и специализирани структури като Интерпол, вече започнаха да бият тревога, пише БГНЕС

"Те разбират до какво ще доведе всичко това. Според информациите в медиите, международните престъпни групировки вече са разработили схеми за износ на въоръжение от Украйна, включително на тежко такова. А части от оръжия вече може да се открият в Босна, Албания, Косово и т.н. Сега Западът и САЩ и НАТО като цяло появяват невиждана загриженост за бъдещето на Балканите. Но ние си представям какво ще е бъдещето на Балканите под крилото на НАТО, още повече с такъв обновен черен пазар на оръжие", каза Захарова.

"Онези, които сега доставят на Киев въоръжение, ще бъдат отговорни за сигурността на собствените си граждани и за това оръжието да не попадне в ръцете на престъпници и терористи. Отговорни не от гледна точка на привличане към съдебна отговорност, на изправяне пред закона, а от гледна точка на това, че в исторически контекст това ще бъде записано в така наречените заслуги на НАТО-центричните държави. А от това няма как да избягат. Свидетелства за това ще се появяват все повече и все по-често във вид на същото това оръжие, което ще изплува ту тук, ту там по време на разследванията на поръчкови убийства, грабежи, нападения и т.н.", допълни говорителят на руското външно министерство.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК