Лавров: Украйна да разминира пристанищата си, ние ще се погрижим за корабите

Москва отрича да е отговорна за международна продоволствена криза

08.06.2022 | 14:51 Редактор: Теодора Патронова
Лавров: Украйна да разминира пристанищата си, ние ще се погрижим за корабите

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че от Украйна зависи да се реши проблемът с възстановяването на доставките на зърно, премахвайки мините от пристанищата си, съобщава Ройтерс. Лавров каза, че от руска страна не се изискват никакви действия, тъй като тя вече е поела необходимите ангажименти.

"Ежедневно заявяваме, че сме готови да гарантираме безопасността на корабите, напускащи украинските пристанища и насочващи се към Босфора, готови сме да направим това в сътрудничество с турските ни колеги", каза той след разговори с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

"За да се реши проблемът, единственото нужно нещо е украинците да пуснат корабите от своите пристанища – или като ги разминират, или маркират безопасни коридори", каза още той.

Москва отрича да е отговорна за международна продоволствена криза, поставяйки вината върху западните санкции. Според Лавров основният проблем е, че украинският президент Володимир Зеленски "категорично отказва" да реши проблема с минираните пристанища.

"Ако сега са променили позицията си, тогава от наша страна няма усложнения, нека видим как предварителните споразумение, които обсъждахме вчера и днес, могат да бъдат приложени на практика", допълни Лавров.

Турският външен министър от своя страна каза, че планът на ООН за възстановяване износа на украинско зърно по морски коридор е "разумен" и изисква повече разговори с Москва и Киев, за да се гарантира, че корабите ще бъдат в безопасност. Чавушоглу каза след срещата си с Лавров в Анкара, че тя е била плодотворна, включително с предполагаема воля за завръщане към преговори между воюващите страни за възможно спиране на огъня.

Заради заплахата от продоволствена криза ООН призова Украйна и Русия, както и морската им съседка и страна в НАТО - Турция, да осигурят коридор за износ на зърно. Всяка сделка може да включва турски военноморски ескорт за танкери, напускащи Одеса и други украински пристанища – които в момента са блокирани от руския флот – и продължават през турските проливи към световните пазари.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Христин Борисов
преди 2 години
Няма да я спрът дават им боеприпаси всичко тотално унищожение Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Христин Борисов
преди 2 години
разминирайте ги бе *** онези не искат да спрът войната а после взривете тях Сигнализирай за неуместен коментар