fallback

Китай за отношенията с Япония: Стари проблеми се преплитат с нови

Предизвикателствата не могат да бъдат пренебрегвани, категоричен е Янг Дзиечи

07.06.2022 | 22:44 Автор: Здравко Черкезов

Старите проблеми в китайско-японските отношения са преплетени с нови и предизвикателствата не могат да бъдат пренебрегвани, ако страните искат да имат "здрави" отношения, заяви във вторник китайският първи дипломат.

В изявление на Министерството на външните работи се казва, че Янг Дзиечи, който е разговарял по телефона с ръководителя на японската национална сигурност Такео Акиба, е заявил, че двете страни трябва да "схванат правилната посока, да поддържат взаимноизгодно сътрудничество, да се съсредоточат върху дългосрочния план, да повишат сигурността и да изградят взаимно доверие", предава "Ройтерс".

Ян, директор на Бюрото на Централната комисия по външни работи за Китай, заяви, че двете страни трябва да работят заедно, за да осигурят "стабилни, здрави и устойчиви" отношения през следващите 50 години и "съвместно да поддържат регионалния мир и просперитет".

Тази година се навършват 50 години от установяването на дипломатически отношения между Китай и Япония.

Отношенията между двете страни се изостриха, когато Япония изкара самолети, след като китайски и руски военни самолети наближиха въздушното ѝ пространство миналия месец, докато Токио беше домакин на лидерите на Четворката, и отдавна се опасява от китайска инвазия в Тайван.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback