fallback

Конфликтът в Ирак провокира съревнование за оръжейни доставки

Kоментар на Райън Чилкот от Bloomberg Television

02.07.2014 | 15:55 Автор: Мариета Иванова

Водещ: Какво е последното развитие на кризата в Ирак?

Райън Чилкот, Bloomberg, Лондон: Това е интересно, защото се получава нещо като съревнование по оръжейни доставки за Ирак, както и геополитическо противопоставяне в същото време. Така че, както вие казахте, разбираме, че администрацията на Обама е поискала от Конгреса да продаде на Ирак 4000 ракети Hell Fire.

Ракетите Hell Fire се правят от Lockheed. Те са с лазарно насочване и почти винаги се изстрелват от хеликоптери. Всъщност оригиналното им име идва от системата за изстрелване на ракети от хеликоптер – „изстреляй и забрави“.

Идеята е, че просто я изстрелваш и тя сама намира целта си. Понякога се използват и с други летателни машини- като дрони или подобни, но като цяло са предназначени за хеликоптери, за поразяване на бронирана техника. Това е интересно, защото единствената причина, поради която бунтовниците имат бронирана техника в Северен и Западен Ирак, е американската армия, която е оставила тази техника, след като се изтегли. Така че, това е идеята.

Единственият проблем тук е, че иракчаните казват, че не могат да получат тези оръжия достатъчно бързо. Иракският посланик във Вашингтон заяви тази седмица, че американците действат твърде бавно като военна подкрепа и доставки на оръжие.

Водещ: Интересно е да видим, откъде идват доставките на оръжие. Говорихме за САЩ. Москва обаче, също доставя въоръжение.

Райън Чилкот, Bloomberg, Лондон: Да, руснаците, един вид надцакаха американците в събота, като доставиха 5 изтребителя Су-25. Това са изтребители с фиксирани крила, които за определени цели могат да се използват вместо американските F16.

Руснаците първоначално продадоха 5 изтребителя като част от по-голяма сделка за половин милиард долара. Това наистина е добра сделка за руската отбранителна индустрия. В смисъл, че те продадоха използвани изтребители, което им позволява да заобиколят определени вносни мита.

При това, те осигуриха тези изтребители много бързо наред с наземен екип, който да обучи иракските пилоти, как да ги използват.

Иракчаните, разбира се, знаят донякъде как да ги използват, защото Ирак ги е използвал по време на войната с Иран, когато беше близък съюзник с Русия.

Но истинският удар за САЩ е, че те имат договор за 4 милиарда  долара за продажба на F16, произведени от Lockheed. Lockheed Martin, разбира се, е най-големият американски производител на военна техника.

Иракчаните обаче казват, че са чакали тези самолети прекалено дълго.

 

fallback
Още от Свят
fallback