Служителите от държавната електрическа компания в Гърция стачкуват

Протестът е планиран да продължи 48 часа

02.07.2014 | 12:13 Редактор: Мариета Иванова
Служителите от държавната електрическа компания в Гърция стачкуват

Служителите на гръцката Национална електрическа компания започнаха 48-часова стачка. Те са против плановете на правителството за приватизация на дружеството.

Акцията заплашва сигурността на електроснабдяването в разгара на туристическия сезон, предупреждават експерти.

Гърция започва да се възстановява след 6-годишна тежка рецесия и надеждите за растеж се свързват предимно с повишаване на оборотите в туризма.

Правителството обвинява синдикатите, че третират държавата като заложник, заплашвайки със спиране на електричеството в разгара на летния сезон.

Засега стачкуващите гарантират, че няма да се стига до спиране на тока.

Парламентът трябва да започне дебати около идеята за приватизация, която трябва да бъде осъществена през 2015 г. и е условие, поставено от международните кредитори на страната. Правителството държи 51-процентен дял от Public Power Corporation  като планира предоставянето на 30 на сто на чуждестранни инвеститори. Новият собственик ще бъде задължен да задържи на работа  служители най-малко 5 години след сделката.

Работещите в енергийния сектор не са сред най-активните протестиращи в Гърция, за разлика от служителите в други сектори. Този път синдикатите в енергийния сектор са обнадеждени, че могат да разчитат на силната подкрепа на опозиционната лява партия „Сириза“ на Алексис Ципрас.