fallback

Френската прокуратура повдигна обвинение срещу бившия президент Никола Сарокози

Той е заподозрян за търговия с влияние в разгара на президентската кампания през 2007

02.07.2014 | 11:48 Автор: Мариета Иванова

Френската прокуратура официално повдигна обвинение за търговия с влияние срещу бившия президент Никола Саркози. Според обвинението престъплението е извършено в разгара на президентската кампания през 2007.

Ако бъде признат за виновен, Саркози може да влезе в затвора за 10 години. Той беше разпитван над 15 часа.

Когато заподозрян в престъпление е подложен на официално разследване, процедурата предвижда съдът да разгледа всички доказателства и да прецени дали да бъде повдигнато обвинение. Според френските закони, съдът може да поиска задържането на Саркози за срок от 48 часа, преди да реши дали да го обвини или да го освободи.

По същото дело подсъдим е и адвокатът на Саркози – Тиери Херцог.

Съдът разглежда фактите около подозрения, че през 2007 г. Саркози е получил нелегално финансиране в размер на 50 млн. евро за президентската си кампания от либийския лидер Муамар Кадафи. Бившият френски президент отрича информацията. Миналата година съдът дори получи разрешение да следи телефонните разговори на Саркози във връзка с това обвинение. Магистратите трябва да проучат и доказателствата по съмненията, че Саркози е обещал престижен пост на съдия в замяна на информация.

Бившият президент на Франция планира да се кандидатира за нов мандат за изборите през 2017 и обвинението сега може сериозно да навреди на намеренията му.

 

fallback
Още от Свят
fallback