fallback

Ожесточени боеве в Северодонецк, промяната в тактиката на Русия получи отговор

Великобритания дава ракетни системи с обхват 80 километра

06.06.2022 | 14:07 Автор: Елеонора Танева

Ситуацията в Северодонецк остава тежка, а Русия обяви, че има напредък с атаките в града. След като Украйна си върна контрола над половината град, сега ситуацията се е променила в полза на Русия.

"Най-ожесточените боеве са в Северодонецк. В момента се водят бързи боеве. Нашите защитници успяха да предприемат контраатака за известно време, те освободиха почти половината град. Но сега ситуацията за нас отново се влоши малко", обяви областният управител на Луганск Сергей Гайдай.

Руснаците продължават натиска си към Славянск в опит да спрат украинците.

А след заплахата на Владимир Путин да се ударят нови цели, ако Съединените щати изпратят обещаните реактивни системи за залпов огън, Обединеното кралство се присъедини към заявката да даде ракетни системи с обхват 80 км. Британското разузнаване посочи също, че ракетните удари над Киев от вчера не са имали за цел да унищожат танкове, а са ударили железопътната инфраструктура.

мята се, че атаката е била опит да се нарушат доставките на западно военно оборудване за Украйна.

"Обединеното кралство снабдява украинските войски с жизненоважни оръжия, от които се нуждаят, за да защитят страната си от непровокирана инвазия. С промяната на тактиката на Русия, трябва да се промени и нашата подкрепа за Украйна", коментира министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс.

А президентът на Украйна с едва второ излизане извън Киев - посетил е фронтовата линия на Донбас в Лисичанск и Соледар. 

"Гордея се с всички, с които се срещнах, с всички, на които стиснах ръцете, с всички, с които се свързах и изразих подкрепата си. Ние донесохме нещо за военните. Няма да се спирам подробно на това. А има и нещо, което донесохме от тях за вас. Това е важно - донесохме ви доверие", заяви Зеленски.

Извън Киевския регион Зеленски беше само в Харков от началото на войната. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback