Боевете не спират: Стълбове черен дим в небето на Киев, Северодонецк е в развалини

Украинският външен министър реагира остро на думите на Макрон, че Русия не бива да бъде унижавана

05.06.2022 | 14:00 Редактор: Теодора Патронова

Редица експлозии отекнаха в Киев рано сутринта. Очевидци съобщават, че в резултат на взривовете са възникнали пожари, а градът е бил обстрелван с ракети. Има поне един ранен. В същото време в момента се водят едни от най-ожесточените боеве в Северодонецк. 

Стълбове черен дим се виеха над киевското небе след експлозиите. Градът беше пощаден през последните месеци, тъй като руските сили концентрираха атаките си в района на Донбас в Източна Украйна.

"Експлозиите са станали точно на запад от центъра - в районите Дарницки и Днепровски. И двата района са големи и гъсто населени", съобщи кметът на Киев Виталий Кличко.

А преди експлозиите над Киев бяха включени сирени за въздушно нападение в голяма част от Украйна, включително в района на столицата.

В Северодонецк, ключовият град за овладяването на Луганска област от руснаците, боевете не спират. Те вече оставиха по-голямата част от Северодонецк в развалини, но хиляди цивилни все още се приютяват в мазетата. Властите казаха, че руските сили взривяват мостове над реката, за да попречат на Украйна да пренасочи военни подкрепления и да достави помощ на цивилни.

На този фон напрежение след изказване на френския президент. Украинският външен министър реагира остро на думите на Макрон, че Русия не бива да бъде унижавана. Продължават и взаимните обвинения между Русия и Украйна за опожарената дървена цъква в манастир в Донецка област.

"Тя се запали в резултат на руски артилерийски обстрел. Не е първият обстрел на Святогорската лавра. Трима монаси бяха убити при руския обстрел в сряда. Богослуженията се провеждат в мазето. Те са готови да изгорят всичко: православните църкви, както всичко друго в Украйна", заяви Володимир Зеленски.

Украинският президент призова и членството на Русия в ООН да бъде прекратено заради действията ѝ в Украйна.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК