fallback

Австралия се бори с високите цени, бюджетът е на червено

Икономиката бележи стабилен растеж, а безработицата е на най-ниското си ниво от 48 години насам

05.06.2022 | 11:11 Автор: Теодора Патронова

Австралийските потребителски цени се ускориха спрямо регистрираните през първите три месеца 5,1%, съобщи министърът на финансите Джим Чалмърс, което засилва натиска върху домакинствата и подсказва, че предстои по-нататъшно увеличение на лихвените проценти, пише Bloomberg.

Австралия е в плен на рязкото покачване на цените на електроенергията, което заля Европа и САЩ след руската инвазия в Украйна и засили инфлационния натиск. Централната банка заседава във вторник и се очаква да извърши последователни повишения на лихвите за първи път от 12 години насам, тъй като се опитва да охлади цените.

В началото на май банката прогнозира, че инфлацията ще достигне 6% до края на годината, преди да се понижи до 3% до средата на 2024 г. в отговор на повишаването на лихвените процента. Заложената цел е инфлацията да се поддържа в границите на 2-3% с течение на времето.

Икономиката на Австралия бележи стабилен растеж, а безработицата е на най-ниското си ниво от 48 години насам. Въпреки това бюджетът е на червено, а държавният дълг е на рекордно високи нива след големите фискални разходи за подпомагане на икономиката по време на пандемията.

Финансовият министър посочи още, че бюджетът ще "изпълни нашите ангажименти и нашия икономически план, за да се опитаме да накараме икономиката да расте по-бързо, без да увеличаваме този инфлационен натиск". 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback