Президентът на Сенегал: Путин е готов да разреши износа на украинско зърно

Африка е силно зависима от доставките на зърно от Русия и Украйна

04.06.2022 | 10:20 Редактор: Ваня Кузманова
Президентът на Сенегал: Путин е готов да разреши износа на украинско зърно

Президентът на Сенегал Маки Сал заяви, че в петък руският президент Владимир Путин му е казал, че е готов да разреши износа на украинско зърно, за да облекчи световната продоволствена криза, която особено силно засегна Африка.

"Президентът Путин изрази готовността си да улесни износа на украински зърнени култури", написа Сал в Twitter, след като се срещна с Путин в качеството си на председател на Африканския съюз, предава "Ройтерс".

Русия също е готова да осигури износа на собствената си пшеница и торове, заяви Сал след разговорите в руския черноморски курорт Сочи на 100-ия ден от инвазията на Путин в Украйна.

Сал не каза дали Путин е поставил някакви условия към предложението си. Преди това Русия е заявявала, че е готова да позволи на плавателни съдове, превозващи храни, да напускат Украйна в замяна на отмяната на някои западни санкции срещу нея - предложение, което Украйна определи като "изнудване".

Африка е силно зависима от доставките на зърно от Русия и Украйна, които бяха силно нарушени от войната, пише dnes.bg

"Дойдох да се видя с Вас, за да Ви помоля да сте наясно, че нашите страни, дори и далеч от театъра (на войната), са жертви на тази икономическа криза", каза по-рано Сал на Путин.

Армията на Русия е завзела голяма част от южното крайбрежие на Украйна и нейни военни кораби контролират достъпа до черноморските пристанища на страната. Въпреки това тя продължава да обвинява Украйна и Запада за предизвиканото от това спиране на украинския износ на зърно.

В интервю, излъчено в петък вечерта, Путин заяви пред руската държавна телевизия, че Украйна може да изнася зърно от пристанища, включително Одеса, ако ги разчисти от мини.

"Нека премахнат мините, ние им гарантираме свободно преминаване в международни води", каза той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК