fallback

Порошенко не удължи примирието

01.07.2014 | 09:57

Порошенко отказа да удължи за втори път примирието, посочвайки общо над 100 нарушения от проруските бойци на обявеното спиране на огъня, според съобщение на сайта на президента.

„Уникалният шанс за мирен план се провали, поради престъпните действия на бунтовниците“, пише Порошенко. „Ние ще атакуваме и ще освободим страната си. Защитата на украинската териториална цялост и безопасността на нашия народ изисква не само отбрана, но и атака“, казва Порошенко.

Русия се готви за извънредни произшествия на границата с Украйна, съобщава РИА Новости.

Всички пропускателни пунктове за автомобили на украинско-руската граница работят при нормален режим, но служителите се готвят за извънредна ситуация, съобщава на 1 юли Росграница, цитирана от РИА Новости.

Подготвени са схеми за евакуация на населението и сътрудниците на държавните органи, се казва още в съобщението.

В събота, 28 юни, украинските части са обстрелвали КПП Гуково и жилищни сгради в Ростовска област. Сега комисия оценява щетите. Повредено е било двуетажно административно здание в района на контролно-пропускателния пункт, съобщава Росграница.

На 30 юни Петро Порошенко е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Това е вторият подобен разговор за два дни. Целта му е била да се намери решение на конфликта, която задълбочава развива в руските отношения със САЩ и ЕС, коментира Bloomberg.

В съобщението на сайта на президента на Украйна от 1 юли се посочва, че „след заседанието на Съвета по национална сигурност и отбрана е било решено да се преостанови режимът за едностранно прекратяване на огъня в Донбас от 20 юни.“

„Мирният ни план, като стратегия за Украйна и Донбас, остава в сила. И разоръжаването. И децентрализацията. И свободното използване на руския език. И възстановяването на разрушеното имущество за сметка на държавата. И съвместната програма с ЕС за създаване на работни места“ – се казва още в обръщението на Порошенко на сайта на администрацията.

 

fallback
Още от Свят
fallback