За САЩ обявеният от "Ислямската държава в Ирак и Леванта" халифат не означава нищо

Според Белия дом териториите, които джихадистите, контролират както в Ирак, така и в Сирия се основават единствено от страха

01.07.2014 | 09:46 Редактор: Мариета Иванова
За САЩ обявеният от

Съединените щати заявиха, че обявения от "Ислямската държава в Ирак и Леванта" халифат не означава нищо. Според Белия дом териториите, които джихадистите контролират, както в Ирак, така и в Сирия се основават единствено от страха.

Междувременно Пентагона ще достави 18 изтребителя Ф-16 на правителствената армия в Багдад.

Американският президент Барак Обама обяви, че ще изпрати още 200 военнослужещи, които да защитават посолството на САЩ в Багдад. По-рано този месец вече бяха разположени 275 войници. Тази стъпка, която беше обявена в писмо до Конгреса, е отделно действие от изпращането в Ирак на 300 военни наблюдатели, които да оценят нуждите на въоръжените сили на страната на фона на офанзивата на сунитските екстремисти.

В същото време говорителят на Белия дом Джош Ърнест увери, че САЩ искат, колкото се може по-скоро да доставят изтребители Ф-16 на Ирак, но все още има въпроси от организационно-технически характер за разрешаване. Тези въпроси засягат бъдещата охрана на тези машини, подготовката на пилоти за тях, а също и финализирането на финансовите разчети във връзка с доставката на машините.

Ирак договори закупуването на 18 изтребителя Ф-16 още през 2011 г.

Според анализатори, цитирани от британския вестник Guardian, с обявяването на халифат ИДИЛ отправя пряко предизвикателство към арабските управници в Залива и към "Ал Кайда", която се отрече от групировката през февруари тази година.