Съветник на Зеленски към САЩ и Европа: Изпитвате ирационален страх от Русия

Михаил Подоляк заяви, че финансови приоритети на Запада имат предимство при вземането на решения

01.06.2022 | 16:30 Редактор: Жаклина Иванова
Съветник на Зеленски към САЩ и Европа: Изпитвате ирационален страх от Русия

Съветник на украинския президент обвини Европа и Съединените щати, че изпитват "ирационален страх" от Русия. Пред агенция Интерфакс Украйна Михаил Подоляк заяви, че финансови приоритети на Запада имат предимство при вземането на решения.

"Западът иска да се върне към предвоенния период и не иска да решава сегашните проблеми", коментира Подоляк, който водеше преговорния екип на Украйна с Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че Русия не изключва среща между президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски, но че всякакви подобни разговори трябва да бъдат подготвени предварително.

Песков допълни, че хората в окупираните от Русия украински региони Херсон, Запорожие и Донбас трябва сами да решат бъдещето си и Кремъл не се съмнява, че те ще вземат "най-доброто решение".

По-рано Украйна предупреди, че анексирането на регионите от Русия ще сложи край на мирните преговори между двете страни, припомни БНР.

Кметът на стратегически важния град Северодонецк все още се надява, че градът няма да падне в ръцете на руските сили.

Москва оценява "крайно негативно" новия пакет американска военна помощ за Украйна, включително доставката на модерни ракетни системи. Това заяви за РИА "Новости" руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

По-рано германският канцлер Олаф Шолц обяви в Бундестага, че Берлин ще предостави на Украйна управляеми ракети с малък обсег ИРИС-Т - най-модерната система, с която Германия понастоящем разполага, както и радарна система за проследяване, способна да открива вражеска ракетна артилерия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК