Порошенко призова Путин да спре нахлуването на наемници на украинска територия

Днес изтича срокът, който властта в Киев, бе дала на проруските сепаратисти да предадат оръжието си

30.06.2014 | 10:08 Редактор: Мариета Иванова
Порошенко призова Путин да спре нахлуването на наемници на украинска територия

Президентът на Украйна Петро Порошенко призова руския си колега Владимир Путин да прекрати проникването на украинска територия на размирници и наемници. Призивът беше отправен по време на четиристранна телефонна конференция между германския канцлер Ангела Меркел, френския държавен глава Франсоа Оланд и президентите на Украйна и Русия.

Лидерите на четирите страни обсъдиха изпълнението на мирния план на Порошенко в Донбас. Президентът е уверил събеседниците се, че Украйна изцяло изпълнява ангажиментите, които е поела по мирния план в съответствие с решението на Европейския съвет. По думите му, страната спазва едностранно обявеното от Киев примирие, което е в сила до 22:00 часа на 30 юни.

Порошенко е изразил безпокойство заради нарушаването на примирието от страна на сепаратистите, като е подчертал, че към отказа от прилагане на сила трябва да се придържат всички страни.

Междувременно граничната служба на Украйна съобщи, че Русия продължава да струпва военна техника по общата граница между двете страни, както и в окупираните райони на Крим около новоочертаната граница. Проруските сепаратисти в Донецк щурмуват една от частите на украинските вътрешни войски по улиците на града. Нападателите са взривили складове с оръжие на територията на армейската база. По думите на очевидци, в поделението е избухнал пожар, но терористите не допускат пристигналите на мястото пожарни коли да влязат, за да погасят огъня. Към момента свидетели съобщават за взривове и постоянна стрелба.

Днес изтича срокът, който властта в Киев, бе дала на проруските сепаратисти да предадат оръжието си.