fallback

Бойци от „Донбас” искат отмяна на мирния план на митинг в Киев

Доброволците настояват за въвеждане на военно положение в Украйна

29.06.2014 | 14:29 Автор: Мариета Иванова

Бойци от доброволческия батальон „Донбас”, воюващ на страната на киевските власти, протестират пред президентската администрация в украинската столица. Основното им искане е въвеждане на военно положение и снабдяване на украинските военни с достатъчно количество оръжие, пише РИА- Новости.   Протестиращите настояват за отмяна на мирния план.

Местните медии предават, че пред сградата на президентството са се събрали около хиляда души, сред които доброволци от батальоните „Донбас” и „Азов”.

 След като украинските власти започнаха военна спецоперация в източната част на страната срещу проруските сепаратисти, националистически настроените доброволци начело с лидера на радикалното движение „Десен сектор” Дмитрий Ярош създадоха няколко „батальона за териториална отбрана”, сред които и „Донбас”.

Участниците в митинга настояват още на доброволческите батальони да им бъде разрешено да „вземат мерки за унищожение на терористите”.   Протестиращите ще се отравят към Майдана където следва да се състои поредното „народно събрание”, както вече се наричат масовите събирания на граждани, осигурили прехода на властта и станали основа на настоящото правителство, отбелязва РИА-новости.

Избраният през май президент на Украйна Петро Порошенко представи план за мирно справяне с кризата и в средата на юни призова за прекратяване на огъня в източната част на страната.   Примирието беше прието от местните опълченци, въпреки че двете страни не спират да се обвиняват взаимно за неговото нарушение. В края на седмицата украинският президент удължи плана за разоръжаване в страната до 30 юни.

 

fallback
Още от Свят
fallback