fallback

Сепаратистите в Източна Украйна освободиха задържаните наблюдатели от ОССЕ

Дипломатите били готови да съдействат за прилагането мирния план на украинския президент Петро Порошенко

29.06.2014 | 09:02 Автор: Мариета Иванова

Проруските сепаратисти в Източна Украйна освободиха и втората група наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Така всички 8 задържани преди месец дипломати са на свобода.

Новината предизвика положителни реакции както в Западните страни и Киев, така и в Русия.

Четиримата наблюдатели – жена от Германия и дипломати от Русия, Естония и Дания пристигнаха в хотел в Донецк с помощта на тежко бронирани машини. От ОССЕ съобщиха, че всички наблюдатели са в добро здраве и са готови да съдействат за влизането в действие на мирния план на украинския президент Петро Порошенко, който обаче засега не работи, тъй като боевете между сепаратистите и военните не стихват.

Лидерът на проруските бойци в Донецк Александър Бородай коментира освобождаването на дипломатите като изпълнение на задълженията от страна на сепаратистите.

„Освободихме всички наблюдатели на организацията,” заяви Бородай. –„Не беше лесно, но гарантирахме сигурността им. За нас най-важно нещо е, че са живи и са добре”.

Главният наблюдател на ОССЕ в Югоизточна Украйна Марк Етерингтън благодари на всички, които са взели участие в преговорите за освобождаването на неговите колеги. Освобождаването на наблюдателите дойде след интензивни преговори между властите в Киев, ОССЕ, Русия и лидерите на сепаратистите.

„Задържането на наблюдателите значително ограничи нашата работа във време, в което потокът от обективна информация за случващото се е силно ограничен,” коментира Етерингтън. – „Продължаваме работата на мисията с пълна сила, за да гарантираме мира и стабилността в региона”.

Украинският президент Петро Порошенко обеща военните да не използват оръжие до понеделник като част от мирния му план. Той обаче не работи засега.

Военните съобщават, за един загинал войник при сражения в Славянск в събота.

 

fallback
Още от Свят
fallback