fallback

МАЕ: Повече ядрени централи ще спрат климатичните промени

Отделянето на въглеродни емисии трябва рязко да намалее за справяне със замърсяването

28.06.2014 | 15:15 Автор: Мариета Иванова

Светът трябва да строи повече ядрени централи, за да спре климатичните промени. Това е заключението на учени от Международната агенция по енергетика. Те  са категорични, че отделянето на въглеродни емисии трябва рязко да намалее, за да може Земята да се възстанови от замърсяването.

След кризата от 2008 г. насам строежите на нови ядрени електроцентрали са се забавили значително и това създава риск от влошаване на климата на Земята. Според учените липсата на доверие в атомната енергия и кризата са довели почти до пълното спиране на добавяне на нови мощности.

Според Международната агенция по енергетика светът трябва да намали наполовина въглеродните емисии от нивата им през 2011 г., за да осигури 80% вероятност, че средното повишаване на температурите на Земята ще е с не повече от два градуса по Целзий през следващите години. За целта до 2025 г. трябва да бъдат добавени 186 гигавата енергия от ядрени електроцентрали.

След аварията във Фукушима доверието в ядрената енергия беше сериозно разколебано. Япония, Чехия и Германия решиха да се откажат напълно от атомните централи, а Съединените щати и други държави временно отложиха проектите си.

В края на миналата година 72 централи са били в строеж, като обикновено са необходими между  пет до 10 години за тяхното завършване, а продължителността им на живот след това и е между 30 и 40 години. Тези проекти обаче няма да са достатъчни според изчисленията на Международната агенцията по енергетика, особено когато се вземат под внимание и реакторите, които ще се изведат от употреба през следващите години. Според учените, ако светът не успее да изпълни плана до 2025 г., повишаването на глобалната температура може да е още по-голямо, което ще доведе до повече проблеми и по-силно изразени промени в климата.

 

fallback
Още от Свят
fallback