Светът отбелязва 100 година от началото на Първата световна война

Формалният повод за войната става убийството на принц Франц-Фердинанд и съпругата му в Сараево

28.06.2014 | 10:32 Редактор: Мариета Иванова
Светът отбелязва 100 година от началото на Първата световна война

Светът отбелязва 100 години от началото на Първата световна война. На 28 юни 1914 година, босненският сърбин Гаврило Принцип убива принц Франц- Фердинанд и съпругата му в Сараево. Това действие практически поставя началото на въоръжения конфликт, отнел живота на 19 милиона души.

Атентатът в Сараево е формалният повод за началото на Първата световна война. Великите сили са били готови за сблъсък помежду си преди това, основно заради териториални претенции.

България воюва на страната на Централните сили.

Започналата война между Сърбия и Австро-Унгария задейства системата от военни съюзи, възникнала в Европа през предходните десетилетия, и седмици след нейното начало основните европейски сили се включват във войната, която скоро се разпростира и в техните колонии по целия свят.

Военните действия започват с германско настъпление в Белгия, Люксембург и Франция, австро-унгарско настъпление в Сърбия и руско нападение срещу Прусия. След като германското настъпление към Париж е спряно, на Западния фронт се води статична окопна война с фронтова линия, която почти не се променя до 1917 година. На Източния фронт руската армия напредва успешно срещу австро-унгарците, но е отблъсната от германските войски.

Нови фронтове се откриват с влизането във войната на Османската империя през 1914 година, България и Италия през 1915 година и Румъния през 1916 година. През 1917 година Русия и Румъния са принудени да излязат от войната.

Опитът за решително германско настъпление на Западния фронт през 1918 година е спряно след намесата на Съединените щати. През следващите месеци Централните сили капитулират една по една, като краят на войната е поставен на 11 ноември 1918 година с подписаното от Германия примирие.

Репарациите срещу Централните сили са особено тежки, като се смята, че те са повод за идването на власт на националсоциалистическите партии десетилетия по-късно и желанието за реваншизъм на победените страни.