fallback

Барак Обама ще изпрати финансова помощ на сирийските бунтовници

Междувременно Иран изпрати военни съветници в Багдад

27.06.2014 | 15:35 Автор: Ирина Георгиева

Американският президент Барак Обама призова американския Конгрес да одобри помощ от $ 500 млн., която да бъде изпратена на сирийските бунтовници. Междувременно Иран изпрати военни съветници в Багдад. Целта е да помогнат на правителствените войски в борбата им с групировката „Ислямска държава в Ирак и Левант“.

Обама заяви, че САЩ имат намерение да разширят подкрепата си за умереното крило на сирийската опозиция.

Американската страна вече оказва съдействие в разузнавателната сфера на бунтовниците, които се противопоставят на управлението на президента Башар Асад. Белият дом заяви също, че антиправителствените сили, които искат да получат помощ, ще бъдат подложени на детайлна проверка, за да се гарантира, че няма да бъдат подпомогнати терористи.

Сирийската опозиция нееднократно призова международната общност да окаже помощ на бунтовниците в борбата срещу разполагащите със сериозен оръжеен арсенал сили на Асад.

Междувременно Иран изпрати бойци от специалните части, които да помогнат на шиитското правителство в Багдад. Въпреки различията относно ядрената програма на Техеран, Иран и САЩ са обединени в позицията си спрямо групировката Ислямска държава в Ирак и Левант.

 

fallback
Още от Свят
fallback