Украйна подписва икономическата част от споразумението за асоцииране с ЕС

Очаква се още Брюксел да парафира подобни договори с Молдова и Грузия

27.06.2014 | 09:34 Редактор:
Украйна подписва икономическата част от споразумението за асоцииране с ЕС
Украйна подписва икономическата част от споразумението за асоцииране с ЕС

ЕС и Украйна ще подпишат икономическата част от споразумението за асоцииране. Очаква се още Брюксел да парафира подобни договори с Молдова и Грузия. Ръководителите на правителствата от Общността ще приемат официално Литва в еврозоната от 1 януари 2015 г.

Договорът, който трябва да бъде подписан днес на 27 юни бе поводът за началото на кризата в Украйна. От ноември месец миналата година, когато бившията президент на страната Виктор Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране с ЕС досега, отношенията между страните на континента претърпяха трансформация.

След събитията на площад „Независимост“ в Киев през февруари, когато загинаха стотици украинци и правителството падна, дойде на власт нова власт, която пък бе изправена пред нов проблем, а именно бунтът на жителите с руско самосъзнание в източната част на страната. Дори границите на Европа не са същите, след като Русия анексира Кримския полуостров, а сблъсъците в източна Украйна продължават и в момента. 

Президентът Петро Порошенко ще запознае участниците в Срещата на ЕС със ситуацията в страната си и не е изключено да бъдат обсъдени допълнителни санкции спрямо Русия. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел. В същото време обаче самият Порошенко каза в интервю за CNN, че не подкрепя въвеждането на санкции срещу Русия от страна на ЕС и САЩ. Украинският държавен глава добави, че е готов да работи заедно с руските власти за постигането на мир.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест пък заяви, че не изключва САЩ да наложат едностранно санкции срещу Русия, въпреки изразените протести на представители на влиятелни американски бизнес асоциации.