fallback

Юнкер трябва да събере най-малко 376 в ЕП

Европейската десница и левица, на първо и второ място след евровота, сключиха коалиционно споразумение

27.06.2014 | 09:06 Автор: Мариета Иванова

Юнкер трябва да събере най-малко 376 гласа от общо 751 в ЕП. Европейската десница и левица, на първо и второ място след евровота, сключиха коалиционно споразумение. Това осигурява 412 гласа, но въпреки това споразумението си остава крехко, заради недоволството изразено от испанските социалисти и от британските лейбъристи.

Бившият премиер на Люксембург получи подкрепата и на Холандия, Швеция и Гърция.

Алиансът на либералите и демократите в Европа застана днес зад мнозинството в ЕП, като по този начин направи още по-големи шансовете на Жан-Клод Юнкер да бъде избран от евродепутатите за председател на ЕК. Това споразумение гарантира по-добра основа, за да се изгради стабилно мнозинство за следващата ЕК, се посочва в комюнике на алианса. Той е четвъртата по големина група в ЕП и има 67 депутати.

Целта на Европейската народна партия, социалистите и Алианса на либералите и демократите е да поемат ангажимента да работят заедно, за да създадат стабилно проевропейско правителство и да защитават по този начин ценностите и принципите на европейската интеграция Лидерите в Европа се стремят да запазят баланс между политическите партии в Съюза, между мъже и жени и между географските региони на континента при избирането на личности на важните постове.

 

fallback
Още от Свят
fallback