fallback

Медиите в Европа: Брюксел показва двоен стандарт към различните страни-членки за Южен поток

В текст, озаглавен "Сигурността на първо място", Йотингер описва как ЕС би могъл да развие газовите доставки

26.06.2014 | 15:12 Автор: Ирина Георгиева

Брюксел не може да приеме, че някои държави членки са подписали споразумения с Русия за "Южен поток" в нарушение с европейското законодателство. Това са думите на комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирани от немския вестник „Ханделсблат“. В коментара си Йотингер не цитира имена на конкретни държави. Публикацията обаче идва само ден, след като австрийската компания OMV и руския Газпром подписаха договор за изграждането на газопровода, определен в някои европейски издания като "победа на Москва в битката за Южен поток".

В текста, озаглавен "Сигурността на първо място", Йотингер описва как ЕС би могъл да развие газовите доставки.

"Призовавам тези страни да оставят проекта, докато той не бъде съобразен с европейското право. Който продължава с дейностите невъзмутимо, трябва да очаква последици". - обяснява Йотингер.

"Тръбопроводът "Южен поток", който трябва да транспортира газ от Русия през Черно море в ЕС, не осигурява нов източник на доставки", пише още еврокомисарят.

Коментарът на Йотингер идва, след като ЕК започна наказателна процедура срещу България именно заради нарушение на Третия енергиен пакет при изграждането на "Южен поток".

Все пак редица европейски медии определят решението на австрийската компания OMV да подпише споразумение с Газпром, като дискусионно. Според авторитетното немско бизнес издание „Ханделсблат“ Европа показва двоен стандарт при договореностите около проекта „Южен поток“. Брюксел започва наказателна процедура срещу България заради дейностите по изграждането на газопровода, но в същото време не реагира по никакъв начин на сделката между OMV и Газпром, която на практика узаконява „Южен поток“.

 

fallback
Още от Свят
fallback