Издирването на изчезналия малайзийски самолет ще продължи в южната част на Индийския океан

Според експертите преди да падне в океана, самолетът е бил на автопилот

26.06.2014 | 15:02 Редактор: Ирина Георгиева
Издирването на изчезналия малайзийски самолет ще продължи в южната част на Индийския океан

Повече от 100 дни след изчезването на малайзийския самолет, спасителите ще продължат операцията по издирването му в нова зона. Според австралийските власти предполагаемото местонахождение на машината би трябвало да се намира на 1800 западно от континента.

След продължителни анализи на сателитни данни подводно издирване на самолета трябва да се възобнови в новата зона в Индийския океан. Очаква се това да стане през август и да продължи в рамките на една година.

През април специални екипи извършваха продължителни претърсвания на морското дъно, след като бяха засечени сигнали, за които се смяташе, че са от уредите на самолета. След публикуването на нови сателитни данни обаче беше направено заключението, че тези сигнали явно не са били от полет 370.

Подводното търсене беше замразено, за да се позволи на плавателните съдове да изготвят карта на морското дъно. Според експертите преди да падне в океана, самолетът е бил на автопилот.

Повече от 100 дни след мистериозното изчезване на полет MH370, летящ от Куала Лумпур за Пекин с 239 души на борда, роднините на пасажерите продължават да роптаят срещу липсата на прогрес в търсенето, превърнало се в една от най-скъпите подобни операции в авиационната история.