fallback

Поредна среща на Шесторката в Брюксел по ядрената програма на Иран

Страните поеха задължението да постигнат споразумение до 20 юли

26.06.2014 | 09:27 Автор: Ирина Георгиева

Продължат преговорите между „шесторката” и Иран относно ядрената програма на Техеран, въпреки слуховете за предсрочното им прекратяване. В Брюксел се срещат международните посредници на Русия, САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Китай. Страните поеха задължението да постигнат споразумение до 20 юли относно мерките, които гарантират изключително мирния характер на иранската ядрена програма, в замяна на отмяна на международните санкции срещу Иран.

Появата на текст в преговорите на "шесторката" международни посредници с Иран по ядрената програма е „крачка напред“, каза заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков след петия кръг преговори във Виена. Дипломатът смята, че засега е реално изработването на споразумение между страните до 20 юли, но ще се искат допълнителни усилия, в това число политически.

Рябков каза, че въпросът с бъдещето на реактора в Ирак не е съгласуван, защото тук се намесва политиката. Според него, основният документ не е голям и съдържа още много празни точки. Иран и „шесторката” международни посредници не успяха да постигнат споразумение по базовите въпроси по време на преговорите във Виена, според министърът на външните работи на Ислямската република Мохамад Джавад Зариф.

По-рано беше съобщено, че Иран и „шесторката” формулирали рамково споразумение по ядрения въпрос. В същото време външният министър на Иран потвърди, че САЩ изпълнили задълженията си по размразяване на ирански активи в размер на 4,2 млрд. долара.

 

 

 

fallback
Още от Свят
fallback