Лидерите на ЕС търсят компромис около кандидатурата за председател на ЕК

Украйна подписва икономическата част, а с нея и цялото споразумение за асоцииране с Общността

26.06.2014 | 08:15 Редактор:
Лидерите на ЕС търсят компромис около кандидатурата за председател на ЕК
Лидерите на ЕС търсят компромис около кандидатурата за председател на ЕК

Последното препятствие пред Жан-Клод Юнкер, за да стане председател на Комисията, се казва Дейвид Камерън. Британският премиер  твърдо се противопоставя на кандидатурата на Юнкер, тъй като по думите му той не е склонен на реформи. Липсват обаче съмишленици на Камерън, след като германският канцлер Ангела Меркел застана зад своя колега от ЕНП, а лидерите на водещите европейски партии в левия спектър, след които френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци, също заявиха, че ще подкрепят Юнкер.

Пред Бундестага в Берлин, Меркел заяви, че не е притеснена от британската тактика.

„Няма нищо драматично, изборът да бъде направен дори само с квалифицирано мнозинство“, каза германският канцлер.

Мандатът на сегашния председател на ЕК Жозе-Мануел Барозу изтича през ноември. Името на неговия наследник трябва да бъде гласувано от Европарламента в Страсбург в дните между 14 и 17 юли.

Утре на заседанието кратка реч ще произнесе украинският президент Петро Порошенко, която трябва да бъде последвана от парафиране на икономическата част от споразумението за асоцииране на страната с ЕС. Наред с това темите за напрежението в Източна Украйна, необходимостта от нови санкции срещу Русия и начините за гарантиране на европейската икономическа сигурност, също ще са във фокуса на дискусиите.