Доналд Туск спечели вот на доверие в парламента

237 депутати подкрепиха кабинета при необходими 231

26.06.2014 | 08:08 Редактор:
Доналд Туск спечели вот на доверие  в парламента
Доналд Туск спечели вот на доверие в парламента

Полският премиер Доналд Туск спечели вот на доверие  в парламента, въпреки скандалните записи в медиите. 237 депутати подкрепиха кабинета при необходими 231.

Резултатът не е изненада, тъй като управляващата Партия на „Гражданската платформа“ и коалиционният партньор „Полската селска партия“ имат необходимото парламентарно мнозинство.

В последните дни полското списание "Впрост" публикува серия стенограми от записите. В един от разговорите външният министър Радослав Шикорски казва, че съюзът между Полша и САЩ “не струва нищо” и обвинява британския премиер Дейвид Камерън в некомпетентност по европейските въпроси. В друг разговор директорът на Централната банка Марек Белка и вътрешният министър Бартоломей Синкевич обсъждат как банката да помогне на управляващата партия да бъде преизбрана.  Управляващите отричат, твърдейки, че думите на министрите са извадени от контекста. Аудио записите са направени в продължение на няколко месеца, като сред локациите са няколко елитни ресторанта във Варшава.

Решението на Туск да поиска вот на доверие се разглежда като тактически ход, с който той да закрепи позициите на кабинета на фона на скандалите и да напомни на опозицията, че тя няма достатъчно подкрепа, за да инициира оттеглянето му.