fallback

В Либия се провеждат парламентарни избори

Властите се надяват, че вотът е стъпката към слагането на край на продължаващата нестабилност в страната

25.06.2014 | 17:18 Автор: Ирина Георгиева

В Либия се провеждат парламентарни избори. Властите се надяват, че вотът е стъпката към слагането на край на продължаващата нестабилност в страната. Очаква се милион и половина либийци да отидат до урните.

Според анализатори участието тази година е много по-слабо отколкото през 2012, когато избирателите са били близо 2,8 млн. Властите затегнаха правилата за регистрация като се изисква гласоподавателите да показват ЕГН. Много либийци обаче не разполагат с лични документи, тъй като съображенията за сигурност и политическия хаос са възпрепятствали извършването на основни държавни услуги.

Новият парламент ще се състои от 200 депутатски места.

"Депутатите в новия парламент трябва да вземат под внимание чувствата на либийците, не трябва да се забравя либийския народ." - заяви Саид Шариф, жител на Триполи.

"С Божията воля сме тук, за да гласуваме за следващия парламент. Имаме големи очаквания и се надяваме, че ще той бъде по-добър от предишния." - допълни Хасан Белайд, жител на Триполи.

След гражданската война и свалянето на режима на Муамар Кадафи обстановката в Либия остава напрегната. В северноафриканската държава продължава да има сблъсъци между органите на реда и племената. Либия се бори и с бюджетната криза, както и със спадът в производството на петрол, предизвикан от вълната от протести на работници в петролната индустрия, които блокираха петролни терминали и пристанища.

Западните партньори на Либия се надяват, че гласуването ще даде тласък за възстановяването на една жизнеспособна държава, както и за разделенията между западните райони в страната, подкрепяни от Кадафи и пренебрегваните на изток, където мнозина искат автономия и по-голям дял от петролното богатство на държавата. 

 

fallback
Още от Свят
fallback