fallback

САЩ подготвя санкции на руската икономика

Американското правителство е обсъдило следващия етап на санкции срещу Русия с Канада, Великобритания и Австралия

25.06.2014 | 13:35 Автор: Мариета Иванова

САЩ подготвя санкции към отделни области на руската икономика, включително енергетика и технологии, съобщава Bloomberg, позовавайки се на трима души, запознати с плановете на администрацията на Обама за оказване на влияние върху Русия заради украинската криза.

Източниците на медията подчертават, че някои страни-членки от ЕС може да окажат съпротива на обмисляната от САЩ следваща фаза за оказване на натиск върху Русия, притеснени от факта, че допълнителни санкции могат да окажат влияние върху икономиките им.

Американското правителство е обсъдило следващия етап на санкции срещу Русия с Канада, Великобритания и Австралия, коментира единият от източниците на Bloomberg. Санкциите ще се отнасят към приложението на технологии, използвани за проучване, производство, транспорт или доставка на природен газ- в суров вид или на рафинираните му продукти.

Всеки ход на САЩ към определени сектори от руската икономика ще отбележи ескалиране на санкциите спрямо правителството на президента Владимир Путин заради кризата в Украйна. Преди ден – на 24 юни, Путин поиска от законодатели в Москва да отменят предоставеното му на първи март разрешение да използва военна сила в Украйна- помирителен жест, който повиши стойността на рублата, отбелязва Bloomberg.

Нови санкции ще бъдат предприети срещу Русия, ако процесът по стабилизиране на ситуацията в Украйна не се ускори, заяви и германският канцлер Ангела Меркел пред Бундестага. Тя приветства хода на украинския президент Петро Порошенко за едностранно спиране на огъня в Източна Украйна и определи решението на руския държавен глава Владимир Путин за отмяна на правото на руската армия за интервенция в Украйна като психологически важно.   Пред Бундестага германският канцлер заяви, че все още има смъртни случаи сред украинските сили за сигурност, въпреки прекратяването на огъня.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко определи като положителен факт започналите консултации с опълченците в източната част на страната, пише РИА- Новости.

„Знам, че самият факт за подобни консултации се възприема нееднозначно в обществото. Има „ястреби“, които искат бързи, твърди военни действия. Други настояват за големи компромиси- „само, за да няма война“. Отговорът и към двете страни е – целта ни не е войната. Нашата цел- е мирът. Но подчертавам: мир не на всяка цена и не при всякакви условия. Няма да ни трепне ръката да дадем достоен отговор на въоръжен агресор, който посяга на целостта на нашата държавата,“ заяви Порошенко и припомни, че една от главните точки на мирния план за страната се явява незабавното разоръжаване на размирните райони и възстановяване на контрола над руско-украинската граница.

fallback
Още от Свят
fallback