fallback

ЕК и Украйна обсъждат възможността за доставки на природен газ през Словакия

Заседанието в Брюксел идва на фона на провокативните коментари на руския президент Владимир Путин, свързани с Южен поток

25.06.2014 | 09:09 Автор: Ирина Георгиева

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер и енергийният министър на Украйна Виктор Продан се срещат днес на 25  май в Брюксел. Двамата ще обсъдят въпросите за доставки на природен газ през Словакия и перспективите за възобновяване на тристранните преговори между Москва, Киев и Брюксел.

Еврокомисията настоява нови преговори да започнат стане най-късно в средата на юли.  По-рано комисията обяви, че максималният размер на газа, който може да бъде доставян за Украйна през Словакия възлиза на 8 млрд. куб. метра на година. Все още не е потвърдена евентуалната цена на такива достаки.

Заседанието в Брюксел ще бъде при закрити врати. То идва на фона на провокативните коментари на руския президент Владимир Путин, свързани с Южен поток. Той заяви, че САЩ се противопоставят всячески на проекта, защото искат да си уредят контракт за доставки на газ за Европа. Путин дори определи ситуацията като обикновенна конкурентна борба за пазари и заяви, че очаква засилване на политическите оръжия срещу Москва.

 

fallback
Още от Свят
fallback