Путин подкрепи Порошенко за прекратяване на огъня в Югоизточна Украйна

Руският държавен глава "призова страните в конфликта в Югоизточна Украйна да прекратят всякакви бойни действия и да седнат на масата за преговори"

24.06.2014 | 10:07 Редактор: Мариета Иванова
Путин подкрепи Порошенко за прекратяване на огъня в Югоизточна Украйна

Владимир Путин подкрепи призива на Порошенко за прекратяване на огъня в югоизточната част на Украйна. Руският държавен глава "призова страните в конфликта да прекратят всякакви бойни действия и да седнат на масата за преговори".

Според Путин обаче планът, предложен от Порошенко, "няма да бъде жизнеспособен и реалистичен без практически действия, насочени към начало на преговорния процес".

Руският държавен глава посочи също, че е "недопустима ситуацията, когато след заповед за прекратяване на огъня в резултат от продължаващите сблъсъци от украинска страна на територията на Русия падат и се взривяват боеприпаси“.
Президентът на Украйна Петро Порошенко информира председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, че ситуацията в източната част на страната не се е подобрила от момента на обявяване на примирието. Според проруските сепаратисти украинската армия обстрелва град Приволие в северната част на Луганска област.

Още по темата

Междувременно руският президент Владимир Путин се очаква да пристигне във Виена на еднодневна визита, в хода на която ще проведе преговори с ръководството на Австрия, а също ще се срещне с председателя на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Дидие Буркхалтер. Очаква се основните теми на обсъжданията да бъдат ситуацията в Украйна и съдбата на газопровода „Южен поток”.