На 24 юни Путин отива в Астрия за подписването на Южен поток

Таня Минчева, кореспондент от Бон

23.06.2014 | 23:08
На 24 юни Путин отива в Астрия за подписването на Южен поток

Кореспонденция на Таня Минчева от Бон.


Германският външен министър Щайнмайер заяви на срещата на външните министри в Люксембург, че тази седмица е решаваща за Украйна и мирния план на Порошенко. Той е информирал колегите си за телефонната конференция Меркел-Оланд-Путин и е заявил че силно се надява Русия да бъде готова за сътрудничество и да допринесе за реализация на мирния план на президента Порошенко.

Щайнмайер съобщи, че заминава във вторник, 24 юни, за Киев за разговори с Порошенко по въпроси, свързани със започването на политически диалог между враждуващите страни.

Същия ден, на 24 юни, той ще се върне в Брюксел за среща на външните министри на страните-членки на НАТО, в която ще участва и държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Щайнмайер нарече мирния план на Порошенко „смел и решителна крачка към прекратяване на конфликта“ и призова Москва да използва влиянието си върху сепаратистите в Източна Украйна и да им отправи недвусмислено послание: „Спрете сраженията и приемете предложението на правителството в Киев за национален диалог“.

На срещата на външните министри на ЕС бе одобрено и изпращането на европейска полицейска мисия за Украйна за оказване на помощ за обучение на украинските органи.

Шведският външен министър Карл Билд изрази опасение, че посещението на руския президент Путин в Австрия на 24 юни може да представлява опит за разбиване на единството на ЕС.

Австрийският външен министър  Курц защитил поканата, отправена към Путин с тезата, че в един спор винаги трябва да бъдат чути и двете страни. Курц е заявил, че Австрия продължава да има интерес към газопровода Южен поток, отбелязвайки, че освен Австрия, още пет други страни-членки на ЕС имат намерение да участват в проекта, чиято цел според него била да се намери нов, допълнителен маршрут за трансфера на руския природен газ към Ел,фмд=

По време на посещението на 24 юни във Виена се очаква да бъде официално подписан договор между Газпром и OMV.

Цялата кореспонденция на Таня Минчева от Бон - във видеото.

Още по темата

Представителят на Белия дом Джош Ърнест съобщи пред пресата на 23 юни, че в телефонен разговор президентът на САЩ Барак Обама е напомнил на руския президент Владимир Путин за възможно усилване на натиска към Русия във връзка със ситуацията в Украйна и е призовал по-активно да използва личния си авторите за регулиране на кризата.

„Обама отново призова Путин да подкрепи мира, вместо да допуска доставки на оръжие и бойна техника през границата“, заяви Ърнест.