fallback

78 трлн. долара ще са разходите за инфраструктура до 2025 в света

Глобалните разходи за капиталови проекти и инфраструктура ще се изместят от Запад на Изток

23.06.2014 | 14:32 Автор: Мариета Иванова

78 трилиона долара ще бъдат изхарчени за изграждането на инфраструктура в световен мащаб до 2025 година. Глобалните разходи за капиталови проекти и инфраструктура ще се изместят от Запад на Изток. Мотор на растежа ще бъде Китай, който задмина Съединените щати по разходи за въпросните проекти през 2009 година.

На глобално ниво през 2012 година са изхарчени 4 трилиона долара.

Разходите в Съединените щати за инфраструктура ще бъдат засегнати от ограничения заради бюджетната политика на правителството, но капиталовите разходи ще бъдат поощрени от буна в добива на шистов газ в страната и инвестициите в телекомуникации.

Все пак американските капиталовите проекти и разходите за инфраструктура се очаква да достигнат 1 трилион ежегодно до 2025 година - на година среден ръст от 3,5%. Според финансисти развиващите се пазари, особено Китай и други страни в Азия, след финансовата криза ще отбележат много по-бърз ръст на разходите в инфраструктурата.

Финансиране от правителствата, достъп до фондове, демографски фактори, урбанизация и природни ресурси са част от причините, които ще допринесат за нарастващите разходи за инфраструктура.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback