fallback

Дейвид Камерън продължава атаката срещу кандидатурата на Юнкер за председател на ЕК

23.06.2014 | 14:27 Автор: Ирина Георгиева

Британският премиер Дейвид Камерън продължава атаката си срещу кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК. Днес на 23 юни на Даунинг стрийт той ще приеме председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и ще се опита да го убеди, че изборът на Юнкер ще означава отказ от реформи в съюза.

"Избирането на Юнкер ще бъде равнозначно на подмяна на вота на европейските граждани, които искат спешни институционални и управленски реформи, а не консервативен федералист като него." – това е коментар на Йън Дънкан Смит, министър на труда и пенсиите в Обединеното кралство. По думите му, в личен разговор с Камерън дипломати дори Италия и Германия са заявили, че не са склонни да подкрепят бившия премиер на Люксембург.

Не е изключено, британският премиер да инициира безпрецедентно гласуване по въпроса в рамките на предстоящата, в края на седмицата, среща на върха на ЕС.

Кандидатурата на Юнкер беше предложена от ЕНП, най-голямата политическа група в новия състав на ЕП. Великобритания обаче настоява за отлагане на избора му и номиниране на по-консенсусen кандидат. В събота обаче, в Париж лидери на 9 ляво центристки парии, сред които френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Mатео Рензи, изказаха подкрепа за Юнкер, и така опозицията срещу него остава силно ограничен.

fallback
Още от Свят
fallback