Сунитски джихадисти превзеха западната иракска граница

Джихадистите вече контролират всички връзки със Сирия и Йордания. Те превзеха и ключовото летище в град Тал Афар

23.06.2014 | 09:11 Редактор: Ирина Георгиева
Сунитски джихадисти превзеха западната иракска граница

Сунитските бойци от групировката „Ислямска държава в Ирак и Левант“ превзеха западната иракска граница. Те вече контролират всички връзки със Сирия и Йордания. По този начин заплашват да прекъснат основни транспортни артерии, по които се доставят главните доставки в Ирак.

Джихадистите превзеха и ключовото летище в град Тал Афар. Това е лоша новина за правителството, което се надяваше да го използва при евентуален опит да си върне контрола над гард Мосул.

Бунтовниците контролират 90% провинция Анбар, населена предимно със сунити. Само за последните два дни те са навлезли в 4 градове. На няколко пъти джихадистите са осигурили коридор на военните и полицаите да напуснат позициите си, за да не се стига до нови кръвопролития.

Горещо е и на дипломатическата сцена. Иранският върховен лидер Аятолах Али Хаменей се противопостави на американска намеса в Ирак, обвинявайки Вашингтон, че иска да държи Багдад под своя хегемония, чрез поставени лица в управлението. Американският държавен секретар Джон Кери пък призова за създаването на ново иракско правителство, в което да бъдат отразени исканията и вижданията както на шиитите, така и на сунитите.