Външните министри на ЕС ще обсъдят ситуацията в Украйна

Ескалиращото напрежение в Ирак също изисква спешна координация на най-високо европейско ниво

23.06.2014 | 09:05 Редактор: Мариета Иванова
Външните министри на ЕС ще обсъдят ситуацията в Украйна

Кризата в Украйна ще доминира разговорите между външните министри на ЕС в Люксембург на 23 юни.

Няколко дни преди да бъде подписано споразумението за асоцииране на Украйна, усилията за въдворяване на мир на Изток остават неуспешни.

Ескалиращото напрежение в Ирак също изисква спешна координация на най-високо европейско ниво. Общността очаква нова имигрантска вълна от Близкия изток.

На 27 юни  в Брюксел украинският президент Петро Порошенко ще парафира документа за асоцииране, който предизвика украинската криза в края на миналата година. Тогава изтича и срокът на действие на мирния план на Порошенко.

Свалянето на оръжията от страна на украинските сили обаче не предизвика ответните действия на сепаратистите, въпреки призивите дори на руския президент Владимир Путин. Неговото поведение пък, остава загадка за Запада – на фона на призиви за край на кръвопролитията в Източна Украйна. Той нареди провеждането на масирани военни учения на подразделенията, в близост до границата.

Преди днешното заседание Брюксел оценява последствията от анексията на Крим и смята за необходимо да въведе търговски и икономически ограничения по отношение на анексирания полуостров.

По отношение на Ирак Съветът за външна политика ще изслуша доклада на специалния пратеник на ООН в страната – бившият външен министър на България Николай Младенов. По-рано тази седмица Брюксел призова шиитското правителство да направи отстъпки и да даде властови правомощия на определени сунитски фракции. Последните сблъсъци в либийската столица Бенгази също приковават вниманието на европейските дипломати.