Русия подкрепя примирието на Порошенко

22.06.2014 | 10:27
Русия подкрепя примирието на Порошенко

Руският президент Владимир Путин одобри едностранното примирие, обявено на 20 юни в Източна Украйна от президента Петро Порошенко, но смята, че мирният план няма да е валиден без „конкретни мерки“ за започване на диалог, съобщи пресслужбата на Кремъл.

„Владимир Путин смята за недопустима ситуацията, когато след заповедна за спиране на огъня, в резултат на продължаващите действия от украинска страна на руска територия попадат и се взривяват боеприпаси, което нанася не само имуществени щети, но и излага на опасност живота и здравето на гражданите ни“ – се казва в съобщението.

Граничният контролно-пропускателен пункт Гуково в Ростовска област е бил затворен заради стрелба от Украйна, съобщи РИА Новости. Отворени са обаче други два пункта, Куйбишево и Новошахтинск, които бяха затворени преди.

В Русия има 11 200 хиляди украински бежанци от ЮИ част на Украйна, съобщава руското Министерство на извънредните ситуации.

Едноседмичното примирие, обявено за украинските части по заповед на президента Порошенко влезе в сила на 20 юни, петък, от 22:00ч., но проруските сепаратисти атакуваха многократно границата с Русия и военна база в опит да нахлуят във военновъздушна база в нощта в петък срещу събота, съобщава АФП.

„Руската страна иска да избегне налагането на нови санкции от Запада като твърди, че подкрепя примирието, но трябва да следите руските действия, а не какво казват“, коментира за Bloomberg Анджела Стент, директор на Центъра за евразийски, руски и източноевропейски изследвания в университета Джорджтаун във Вашингтон.

Преди изявлението на Путин канадският премиер Стивън Харпър заяви, че неговата страна ще наложи икономически санкции и забрана за пътуване на 11 души, сред които Владимир Шаманов, командир на руските ВВС и 10 членове на украинските милиции и бунтовнически лидери. Базираната в Крим петролна компания Феодосия също е обект на санкции, заяви Харпър.