fallback

Обама няма да праща войски в Ирак

Елиът Готкин, Bloomberg

20.06.2014 | 14:58

Коментар от Тел Авив на Елиът Готкин, Bloomberg.

Барак Обама дойде на власт отчасти с обещанието си да поправи Близкоизточния неуспех на Джордж У. Буш. Изтеглиха войските през 2011 от Ирак, но сега, изправени пред успехите на бунтовниците от Ислямската държава в Ирак и Левант, САЩ се видяха принудени да действат.

САЩ ще разположат 300 специални части, не всички ще бъдат в Ирак, но същевременно изпращат и разузнавателни самолети. Това, което няма да направят е, че няма да влязат в Ирак, така, както го направиха по време на войната в Ирак.

Във Вашингтон президентът на САЩ, Барак Обама заяви: "Американските войници няма да се върнат да се бият в Ирак, но ние ще помогнем на иракчаните в боевете с терористите, които застрашават иракския народ, региона и американските интереси".

Така че - няма да има войници на място, нито въздушни удари, както поиска министър-председателят на Ирак Нури ал-Малики.

САЩ все още искат да сменят режима, но вече не с военни средства. Според Ню Йорк Таймз САЩ дискретно насърчават други шиити от ешелоните на властта да се опита да отстранят Нури ал Малики. Той е смятан за човек, който разделя хората, който не взема решения в интерес на всички иракчани. Той увеличи религиозното напрежение в Ирак. Така че Съединените щати биха искали да напусне.

Разполагането на тези части и разузнавателните самолети ще продължи няколко седмици, за да позволи на Ирак да състави ново  правителство.

 

fallback
Още от Свят
fallback