fallback

Цената на петрола пада на фона на ембаргото на руския нефт

Влияние оказаха и Ковид мерките в Китай

02.05.2022 | 10:26 Автор: Елеонора Танева

Цената на петрола падна в началото на месеца, тъй като инвеститорите претегляха въздействието на мерките на Китай за овладяване на коронавируса и действията на Европа да намали зависимостта си от гориво от Русия.

Фючърсите на West Texas Intermediate се понижават с цели 1,2%, след като затвориха с 0,6% по-ниско в петък. 

Пекин ще затвори фитнес залите и кината по време на празника на труда, който продължава до сряда, а Шанхай ще запази мерките за борба с коронавируса. Блокадите доведоха до рязко икономическо свиване през април, а спадът в търсенето до увеличаване на запасите от петрол в най-големия вносител на горивото в света.

Междувременно Европейският съюз е готов да предложи забрана на вноса на руски газ до края на годината, като ограниченията върху доставките ще се въвеждат постепенно. Докато Германия заяви, че може да сложи край на зависимостта си от Русия до лятото, Унгария даде знак, че ще наложи вето на всякакви санкции срещу руската енергия, информира Bloomberg TV Bulgaria.

"Петролът остава стабилен, докато ЕС изглежда напредва по забрана за внос на руски суров петрол", каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management Pte. 

И подчерта, че по-нататъшните печалби ще бъдат ограничени от по-слабите перспективи за търсене на петрол от Китай поради продължаващото разширяване на блокирането и масовите тестове в региона.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback