fallback

Новият крал на Испания ще бъде коронован на 19 юни

Очаква се церемонията по възкачването на престола на новия владетел да бъде скромна, заради икономическите затруднения на Испания

19.06.2014 | 10:38 Автор: Ирина Георгиева

Новият крал на Испания ще бъде коронясан днес на 19 юни. На тържествена церемония в Мадрид принц Филип ще положи клетва, като държавен глава след абдикацията на баща си Хуан Карлос.

Принц Фелипе ще положи клетва като държавен глава в долната камара на испанския парламент.

76-годишният Хуан Карлос, който изведе Испания от диктатурата към демокрацията, но по-късно пострада от скандали, се отказа доброволно от трона в полза на сина си.

Коронацията ще бъде охранявана от 7000 служители на реда. Очаква се церемонията по възкачването на престола на новия владетел да бъде скромна, като се имат предвид икономическите трудности, които изпитва Испания в последните години.

Мадрид е окичен със знамена и цветя в очакване на възкачването на трона на неговия син и наследник Фелипе Шести. 16 000 бели и червени цветя украсяват улиците на Мадрид в чест на началото на царуването.

Работници поставиха голям червен гоблен с извезан златист герб на предните врати на долната камара на парламента в центъра на Мадрид. Фелипе ще мине през тях, облечен в синя военна униформа с червения копринен шарф на главнокомандващия на въоръжените сили.

Испанското знаме се вееше от балконите в Мадрид, а две големи знамена бяха провесени на фасадата на кметството. Фелипе юридически вече е крал от полунощ, когато абдикацията на баща му влезе в сила.

Репортаж на Борис Бъчваров.

 

fallback
Още от Свят
fallback