Украинска и руска техника се насочват към размирните източни райони на Украйна

Тази нощ военни лоялни на Киев са обстреряли предградията на град Славянск

19.06.2014 | 10:20 Редактор: Ирина Георгиева
Украинска и руска техника се насочват към размирните източни райони на Украйна

Плановете на президента на Украйна Петро Порошенко за спиране на бойните действия в източната част на страната не се увенчаха с успех. Тази нощ на 19 юни военни лоялни на Киев са обстреряли предградията на град Славянск. Към момента няма данни за жертви и ранени.

Бойците на самопровъзгласилата се Донецка народна република реагираха на предложението на Порошенко с насмешка и недоверие. Мнозина заподозряха, че този ход има за цел да ги подмами да се предадат на властите.

Михаил Верин, командир на Руската православна армия, едно от най-големите военизирани формирования в Донецк, заяви, че с плана си Порошенко заблуждава Русия и ЕС и иска да спечели време, за да организира силите си за осъществяването на още атаки срещу сепаратистите.

В същото време местните медии съобщиха, че бойните действия в предградията на Славянск продължават. Военните са забелязали придвижване на група членове на самопровъзгласилата се Донецка народна република на разстояние от няколко километра от позициите на украинската армия. Войниците са използвали минометен обстрел.

Украинските власти заявяват, че техните пропускателни пунктове почти ежедневно са подлагани на обстрел с гранатомети от проруските сепаратисти, както и от снайперисти.

На фона на продължаващите бойни действия министерството на отбраната на Русия промени решението си за изтегляне на войската от границата с Украйна. Армейската групировка в Ростовска и Белгородска области отново се усилва.

В същото време, въпреки анонсираното от президента на Украйна Петро Порошенко едностранно прекратяване на бойните действия в източната част на страната, количеството украинска военна техника в района на сблъсъците с опълченците ще бъде увеличено.