fallback

Руски удари в Одеса и Николаев, 20 цивилни се евакуираха от "Азовстал"

В разрушения град Чернигов кучето - Патрон помага за разминирането на територията

01.05.2022 | 14:10 Автор: Ваня Кузманова

Лъч надежда за евакуация от последната украинска крепост в пристанищния град Мариупол – заводът "Азовстал". 

В същото време продължава обстрелът на руската армия на юг и изток. Сирени за въздушна тревога звучат в Одеса и Николаев.

Конвой от автомобили на ООН и Червения кръст пристигнаха в района на Азовстал в Мариупол за преговори за изтегляне на цивилните, останали блокирани в завода. В часовете на затишие 20 жени и деца са успели да се евакуират. Това е голяма стъпка напред, след като последните опити за евакуация се провалиха. 

"Докарахме 20 цивилни на договореното място за среща, които успяхме да спасим изпод развалините. Това са жени и деца. Надяваме се тези хора да отидат на уговорената дестинация, която е Запорожие. Tеритория, контролирана от Украйна. Надяваме се, че този процес ще бъде допълнително удължен и успешно ще евакуираме всички цивилни", заяви зам.-командирът на пол "Азов" Святослав Паламар.  

Съпруги на последните военни, намиращи се в Азовстал призоваха за евакуация и на техните съпрузи. Те настояват мъжете им да бъдат включени в списъците заедно с цивилните, като се даде предимство на ранените военни, както да се приберат телата и на загиналите. Нови сателитни снимки на централата показват, че много от сградите са напълно разрушени от руските удари. 

Експлозии и в Николаев и Одеса. Задействана е системата за въздушни тревоги. 

Според украинското министерство на отбраната руските войски постепенно увеличават интензивността на настъплението си в Източна Украйна. Киев обвини Москва, че насилствено отвежда жители от Харковска област в Руската федерация. 

Украинският президент Зеленски призова руските войници да откажат да се бият в Украйна. 

"Всеки руски войник все още може да спаси собствения си живот. По-добре е да оцелеете в Русия, отколкото да загинете на наша земя", посочи президентът на Украйна Водоломир Зеленски.  

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси направи изненадващо посещение в Киев и се срещна със Зеленски. 

В Twitter той написа, че САЩ са лидерът в силната подкрепа за борбата на Украйна срещу руската агресия. 

А в разрушения град Чернигов кучето Патрон помага за разминирането на територията. Само през изминалото денонощие то е надушило 262 взривни устройства.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback