В Шанхай стартира търговията юан-паунд

Дейвид Инглес, Bloomberg

19.06.2014 | 07:38
В Шанхай стартира търговията юан-паунд

Валутен коментар на Дейвид Инглес от студиото на Bloomberg в Хонконг на 19 юни

 

Федералният резерв продължи със свиването на стимулите за американската икономика. Месечните покупки на облигации вече възлизат на 35 милиарда долара. Управителят на институцията Джанет Йелън прогнозира че икономиката и трудовия пазар се възстановяват и че Фед ще продължи да поддържа разширен баланс още известно време. С което засили очакванията, че евентуалното повишение на лихвите може и да се забави.

От 19 юни китайският юан ще може да се разменя директно срещу британски лири в Шанхай. Така паундът става петата валута, която ще може да се търгува с китайските пари, след австралийския и новозеландския долар, японската йена и щатския долар.

Една друга валута обаче все още е далеч от подобно споразумение. Става въпрос за виетнамския донг. В тази връзка Виетнам обяви мащабна валутна реформа - първата подобна от година насам. Страната девалвира валутния курс с 1%, като от днес той ще може да се движи в диапазон от 1% спрямо референтното си ниво. На фона на всички тези промени, Виетнам заяви, че ще държи стабилен курса на своята парична единица.