fallback

Порошенко предложи едностранно спиране на огъня

Стъпката да доведе до примирие със сепаратистите, предлага още украинският президент

18.06.2014 | 16:00 Автор: Мариета Иванова

Украинският президент Петро Порошенко предложи едностранно спиране на огъня от украинските сили, което да доведе до примирие със сепаратистите. Това стана след проведен телефонен разговор с руския президент Владимир Путин.

Мирният план на Порошенко трябва да бъде приложен в близките дни, дори и часове. По време на разговора с Путин двамата президенти са се съгласили, че е крайно време за край на кръвопролитията, след като вчера повече от 30 въоръжени мъже загинаха при сражения край Луганск.

Протегнатата ръка обаче беше отхвърлена от властите в самопровъзгласилата се Донецка народна република. Те наричат предложението на Порошенко тактическа уловка и предупреждават, че ако хората се поддадат, ще започне нова акция на украинските военни – сценарий, който вече се е случвал при предишни подобни декларации на Киев.

Украинският президент инициира и рокада в прокуратурата, предлагайки първият вицепремиер Виталий Ярема да стане главен прокурор на страната. Порошенко предлага и смяна на директора на Централната банка Степан Кубив с инвестиционния банкер Валерия Гонтарева. Нейната задача ще бъде стабилизирането на гривната и подобряване на координацията с МВФ.

Скоро украинските интереси на дипломатическата сцена ще защитава нов външен министър. Действащият посланик в Германия 47-годишният Павло Климкин наследява Андрей Дещица, като големият му опит в преговорите за политическото асоцииране на Украйна към ЕС са сочени като основна причина за назначението.

 

fallback
Още от Свят
fallback