Порошенко предложи едностранно спиране на огъня

Стъпката да доведе до примирие със сепаратистите, предлага още украинският президент

18.06.2014 | 16:00 Редактор: Мариета Иванова
Порошенко предложи едностранно спиране на огъня

Украинският президент Петро Порошенко предложи едностранно спиране на огъня от украинските сили, което да доведе до примирие със сепаратистите. Това стана след проведен телефонен разговор с руския президент Владимир Путин.

Мирният план на Порошенко трябва да бъде приложен в близките дни, дори и часове. По време на разговора с Путин двамата президенти са се съгласили, че е крайно време за край на кръвопролитията, след като вчера повече от 30 въоръжени мъже загинаха при сражения край Луганск.

Протегнатата ръка обаче беше отхвърлена от властите в самопровъзгласилата се Донецка народна република. Те наричат предложението на Порошенко тактическа уловка и предупреждават, че ако хората се поддадат, ще започне нова акция на украинските военни – сценарий, който вече се е случвал при предишни подобни декларации на Киев.

Украинският президент инициира и рокада в прокуратурата, предлагайки първият вицепремиер Виталий Ярема да стане главен прокурор на страната. Порошенко предлага и смяна на директора на Централната банка Степан Кубив с инвестиционния банкер Валерия Гонтарева. Нейната задача ще бъде стабилизирането на гривната и подобряване на координацията с МВФ.

Скоро украинските интереси на дипломатическата сцена ще защитава нов външен министър. Действащият посланик в Германия 47-годишният Павло Климкин наследява Андрей Дещица, като големият му опит в преговорите за политическото асоцииране на Украйна към ЕС са сочени като основна причина за назначението.